miércoles, 5 de octubre de 2011

OCEANIA

Oceania és un continent *insular de la Terra constituït per la plataforma continental d'Austràlia, les illes de Nova Guinea i Nova Zelanda, i els arxipèlags *coralinos i volcànics de *Micronesia, Polinèsia i Melanèsia. Totes aquestes illes estan distribuïdes per l'Oceà Pacífic.

RELLEU

Amb una extensió de 9.008.458 km², es tracta del continent més petit del planeta.

En altres models continentals, per exemple en els de parla anglesa, s'usa Austràlia (continent) en lloc d'Oceania, però en aquest cas la seva definició no inclou les illes del Pacífic. 
El terme Oceania cobreix una regió macrogeográfica situada entre Àsia i Amèrica, amb la illa australiana com la major massa continental, seguida pels molt menors i properes illes de Papua Nova Guinea i Nova Zelanda, a les quals se sumen unes 25.000 petites illes disperses en el Pacífic. El nom de «Oceania» s'utilitza perquè, a diferència dels altres continents, aquest es compon principalment de l'Oceà Pacífic i els diversos mars adjacents.



Els territoris d'Oceania s'estenen des del sud-est d'Àsia per l'Oceà Pacífic cap a Amèrica. Amb la seva extensió de 9.008.458 km² és el continent més petit del món. Està banyada pels oceans Índic, Glacera Antàrtica i Pacífic, i separada d'Àsia pels mars de *Timor i de *Arafura, amb un total de 25.760 km de costes. El clima és fortament influenciat per corrents oceànics, incloent El Nen, el qual causa sequeres periòdiques, i el sistema estacional tropical de baixa pressió, que produïx ciclons en el nord d'Austràlia.



La regió *desértica o *semiárida és la de major extensió: un 40% del seu territori està cobert per dunes de sorra. Oceania és el continent més sec, més pla, amb els terrenys de major antiguitat i els menys fèrtils. Curiosament la muntanya més alta del país, el Munti *Mawson (2.745 m), no es troba en la pròpia illa d'Austràlia, sinó que es troba en la petita illa *Heard, en l'Oceà Índic meridional. El Munti *Kosciuszko, amb 2.228 m, és la principal elevació de l
a Illa d'Austràlia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario