miércoles, 31 de octubre de 2012

QUE ES UNA FRASE HECHA? Y UN REFRAN? Y UN AFORISMO? Y UN ADAGIO?

FRASE HECHA: Es una frase o expresión que tiene forma fija, tiene sentido figurado y es de uso común por la mayoría de hablantes de una comunidad lingüística, en todos los niveles sociales y culturales y que, por su morfología, no se considera refrán.

   Pasar la noche en blanco.

REFRÁN: Es un tipo de parémia, un enunciado sentencioso. Otros enunciados sentenciosos son: refrán, adagio, máxima, sentencia, aforismo, frase proverbial, apotegma. El estudio de los refranes y los proverbios se enmarca dentro de la paremiología.
  
A falta de manos, buenos son los pies.

AFORISMO: Es una declaración u oración concisa que pretende expresar un principio de una manera sucinta, coherente y en apariencia cerrada. 

 Cada hombre tiene derecho a decidir su propio destino.


ADAGIO: Un adagio es una frase corta pero memorable que contiene y expresa algún elemento de conocimiento o experiencia importante, considerado cierto por mucha gente, o que ha ganado cierta credibilidad a través de su uso continuado.

Mas vale tarde que nunca.





lunes, 1 de octubre de 2012

HALLOWEEN


Halloween a Espanya, com es festeja. La nit de bruixotes és una celebració que, des de fa ja diversos anys, la realitzen molts països, més enllà d'on va néixer, Irlanda. Popular als Estats Units, va anar a través de la cultura massiva d'aquesta nació que es va expandir.

En Espanya, és un festeig relativament nou, però que ha *prendido molt bé en els joves. L'interès pel terror, els morts vius, la mort, s'entremesclen amb *Halloween, una tradició d'origen cèltic, que va començar cap a l'any 400 a. de C.

Un dels tants mites de la Nit de Bruixotes, a celebrar-se cada 31 d'octubre, diu que aquesta nit s'obre la porta del més enllà, entrant els esperits al món dels vius; però, anteriorment, en els pobles qui creien en això i no desitjaven ser molestats pels fantasmes, col·locaven una vela en la finestra; en cas de no fer-lo, els esperits fastiguejaven durant tot la nit.



Avui, a Espanya la festa de Halloween se celebra majorment en guarderies i escoles, en els parcs temàtics i en festes organitzades pels joves. I segueix sent important l'homenatge als morts, visitant tombes i duent flors.

Per exemple, una de les celebracions serà a través de marxes de zombis (gent que es maquilla com a tal i surt al carrer); a Madrid es va fer un anit i el dia 31 haurà una a Màlaga (sortirà de la Plaça de la Constitució a les 22.00).

En fi, entre moltes altres opcions que hi ha a Espanya per a qui desitgen celebrar als morts, està la de comprar en supermercats, botigues de regals i basars els típics dolços, adorns i disfresses de Halloween. Tu, com ho aneu a festejar?

PORQUE SE CELEBRA HALLOWEN EN ESPAÑA SIENDO UNA FIESTA ESTADO UNIDENSE?

Halloween és una festa que se celebra, sobretot, en Estats Units i les zones confrontants. No obstant això, a pesar que cada vegada més persones decideixen apuntar-se a la festa anglosaxona, a Espanya existeixen altres celebracions típiques per a la nit del 31 d'octubre. *Magosto en el nord-oest de la Península Ibèrica i la *Castanyada a Catalunya són les principals per a donar començament al mes de novembre.